Estremoz - Entre o mármore, o vinho e a história

Se vai de Lisboa para o Algarve, deve definitivamente passar um ou dois dias na região do Alentejo. Um lugar que realmente recomendamos é Estremoz. Do castelo do século XIII, hoje uma Pousada, normalmente tem uma vista ampla sobre a cidade e as vinhas circundantes ...

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... excepto se o nevoeiro matinal cobrir a paisagem circundante com o seu veu branco.

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Estremoz has excellent restaurants like the wonderful Mercearia Gadanha by Chef Michele Marques (her desserts are divine!) with an innovative take on the traditional portuguese cuisine and a superbly equipped wine and gourmet shop and Alecrim where the wide variety of dishes and the extensive wine list ensure that everyone finds something to their taste. More recently, Larau Restaurante with Chefs Alex Melo and Filipe Bilro has added a much needed fish and seafood dimension to the already excellent restaurant scene while the restaurant of Casa do Gadanha by Chefs Rúben Trindade and Francisca Dias, just like Mercearia do Gadanha, may be on its way to earning Estremoz’ first Michelin star.

Todos os sábados há um grande mercado com uma mistura improvável de antiguidades e frutas e legumes locais. Os comerciantes de antiguidades vêm de tão longe como Lisboa ou de cidades espanholas próximas para vender tudo, desde talhas coloridas de azeite até enormes fontes de mármore. A eles juntam-se os agricultores locais que tradicionalmente vêm à cidade aos sábados para vender os seus produtos frescos no mercado.

Mouro

There are several excellent wine producers in and around Estremoz. For a premium wine try the excellent Quinta do Mouro. Júlio Bastos produces the excellent “Amantis” and “Dona Maria” wines, both red and white, as well as an excellent “Dona Maria Petit Verdot” and the more expensive Júlio B. Bastos wines. Margarida and Joaquim Cabaço produce the elegant and balanced “Monte dos Cabaços Tinto” and “Monte dos Cabaços Reserva Tinto” as well as the incredible “Margarida” (both red and white). Their son Tiago Cabaço offers a range of excellent wines from the inexpensive “.com”, through the full-bodies Vinhas Velhas (both red and white) to the wonderful white “blog” (the red blog has earned awards, but we found it a bit disappointing).

PT
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